martes, 1 de noviembre de 2016

STAR WARS COM A NARRATIVA TRANSMÈDIA- Helena Ramon Avelino


Star Wars és una sèrie de pel·lícules de ciència-ficció creades pel director, guionista i productor George Lucas. La saga va passar a convertir-se en un fenomen de la cultura popular a nivell mundial. La primera pel·lícula, Star Wars A New Hope (1977), va tenir un èxit inesperat. Aleshores, Lucas va decidir fer les seues dues seqüeles, que van completar la "trilogia original". Setze anys més tard es va estrenar Star Wars The Phanton Menace (1999), la primera pel·lícula d'una nova trilogia centrada en els anys previs a l'anterior.


La saga Star Wars ha derivat en altres mitjans com i s'ha anat creant tota una narració transmèdia: llibres, sèries de televisió, videojocs, còmics, pel·lícules per als fanàtics o dibuixos animats. Aquests, entre tants altres, conformen l'anomenat "Univers expandit".


The Clone Wars (2008) va ser la primera pel·lícula de la franquícia que no forma part de les trilogies originals. Cal afegir que aquesta va ser la primera pel·lícula animada de Star Wars i es va fer en la intenció de que servira d'introducció de la sèrie televisiva i que, a més a més, es basa en la sèrie prèvia, totes aquestes homònimes. 


A partir de la primera trilogia, la tecnologia permet als seus seguidors començar a situar-se en algun dels rols més actius, sorgint blogs de tot tipus o webs especialitzades en els temes que es desenvolupen a les pel·lícules. Gràcies a YouTube comencen a créixer els Fan Films, on els més creatius multipliquen les trames de la sèrie. Han sigut creats una gran quantitat de llocs web que, entre altres coses, es constitueixen de vídeos realitzats pels fanàtics i allí poden compartir les seues històries i pensaments sobre Star Wars. Algunes d'aquestes són http://starwars.blogspot.com/ i http://starwarsblog.net/.


LucasArts Entertainment Company LLC fou una empresa estatunidenca que va desenvolupar i editar videojocs i va ser fundada per George Lucas el 1982. Aquest, posseeix el control creatiu sobre l'univers expandit. Un fet com, per exemple, la mort d'algun personatge principal ha de ser aprovada per Lucas abans que puguin ser incorporats en qualsevol tipus de material alternatiu. La funció de Lucasfilm és assegurar una espècie de continuïtat en els diversos treballs creats per diversos autors en el pas del temps.


Tant les produccions de LucasArts com les seues franquícies proveeixen a l'univers d'Star Wars de jocs d'ordinador, consoles i es crea merchandising de tot tipus, permetent als fanàtics que facen les seues Star Wars parades o versions dels clàssics escacs amb figures representant als personatges de la saga. 


El primer producte de l'univers expandit es va llançar a la venda al gener de 1978 i va consistir en la setena entrega d'una sèrie dels còmics sobre Star Wars que va ser publicada per Marvel Comics. Aquest còmic va portar per títol New Planets, New Perils. Un mes després del llançament d'aquest, va aparèixer la novel·la Splinter of the Mind's Eye, d'Alan Dean Foster, la qual va ser seguida directament pel film per a la televisió Star Wars Holiday Special, també el 1978.


Des de 1982, una gran quantitat de videojocs basats en Star Wars han estat publicats, sent el primer de tots Star Wars The Empire Strikes Back. Els últims jocs llançats a la venda són Lego Star Wars: The Complete Saga, Star Wars: The Force Unleashed i Star Wars: The Force Unleashed II.


Star Wars també ha donat lloc a diverses adaptacions de ràdio, la primera d'elles, basada en Star Wars A New Hope. D'altra banda, el 1999, amb motiu de l'estrena de The Phantom Menace, Lucasfilm va dur a terme a Colorado una convenció inspirada en l'univers de Star Wars que va tenir una durada de 3 dies.


El 2009, es va estrenar Star Wars: In Concert, una producció de Lucasfilm que es tracta d'un esdeveniment musical on la Royal Philharmonic Orchestra i un cor en viu interpreten els temes musicals compostos per John Williams, mentre es projecten de forma sincronitzada una sèrie d'escenes editades de les pel·lícules d'Star Wars.


Fins al dia d'avui hi ha tres jocs de rol de taula ambientats en l'univers d'Star Wars, joguines i figures d'acció, jocs de construcció (Lego), jocs de miniatures, Star Wars: Frames (col·lecció de fotografies), etc.


Com podem observar, la quantitat de plataformes a les què s'ha estès aquest univers són infinites i, segurament, encara se'ns sorprenga en molts més mitjans que per a nosaltres poden resultar a dia de hui in-imaginables....I és que Star Wars no para de crèixer!

No hay comentarios:

Publicar un comentario

¡Comunicate!