jueves, 10 de noviembre de 2016

L'UNIVERS TRANSMÈDIA DELS POKÉMON- Helena Ramon Avelino


Pokémon és un dels videojocs RPG (de rol) que Satoshi Tajiri va crear per a diverses plataformes, especialment la Game Boy, i que s'ha anat estenent a altres mitjans d'entreteniment, com veurem a continuació, convertint-se així en una marca reconeguda internacionalment.


La saga Pokémon fou creada el 1996 al Japó i va ser distribuïda i publicada per Nintendo. L'objectiu dels protagonistes d'aquestos jocs és capturar i entrenar els Pokémon. La possibilitat d'intercanviar-los amb altres usuaris va fer que la popularitat dels jocs de Pokémon augmentara i va provocar un èxit en les vendes de jocs de Pokémon, de pel·lícules, de televisió i de marxandatge.




La història dels videojocs de Pokémon es va iniciar amb el videojoc Pocket Monsters: Red & Green (Poketto Monsutā Aka Midori) al Japó, l'any 1996 per a la consola Game Boy. Un poc més tard va eixir Pocket Monster Blue. La tercera versió (quarta al Japó) dels primers videojocs és Pokémon Yellow, el 1998. L'any 2001 es van llançar al mercat els videojocs Pokémon Gold i Silver per a la consola Game Boy Color a Europa. I així, han anat naixent diverses generacions més de Pokémon en videojocs.


Els usuaris que juguen a Pokémon s'anomenen Entrenadors Pokémon. Les seues finalitats són capturar totes les espècies de Pokémon disponibles i completar la informació de tots els Pokémon en la Pokédex. A més a més, han d'entrenar-los i fer-los lluitar contra altres Pokémon d'altres entrenadors per poder demostrar les seues habilitats i d'aquesta manera convertir-se en un Maestre Pokémon. A propòsit d'açò, el Pokédex, en el món fictici de Pokémon, és un dispositiu electrònic que intervé als videojocs i a la sèrie de televisió. Al manga i a l'anime, el Pokédex és una enciclopèdia electrònica.


La sèrie televisiva, que ha tingut un reconegut èxit internacional, fou estrenada al Japó l'any 1997 i segueix les aventures de Ash Ketchum, el qual vol convertir-se en un Mestre Pokémon i que en companyia dels seus amics viatja al voltant del món fictici de Pokémon. Ash inicia el seu primer dia d'entrenador Pokémon amb el seu primer Pokémon: Pikatchu, el qual ha aparegut en la sèrie de Super Mario Bros.


El manga, que és un producte japonés típic, també ha aplegat als Pokémon. Manga Pokémon és un conjunt d'històries, algunes de les quals estan basades en els videojocs de la sèrie d'anime i les seves pel·lícules. D'altra banda, Pokémon Trading Card Game, és un joc de cartes col·leccionables basat en els videojocs.


La sèrie ha donat lloc a dinou pel·lícules: les cinc primeres estan situades en la sèrie original, les següents quatre al·ludeixen a Pokémon: Generació Avançada. Altres quatre es basen en la tercera sèrie Diamant i Perla, tres en la quarta sèrie: Negre i Blanc, i actualment tres en la sèrie XY / XY&Z.



A banda de tot açò, també hi ha llibres, revistes, joguines, roba i molts més elements que connecten l'univers Pokémon en la narrativa transmèdia.


El fenomen continua en actiu hui en dia i s'ha fet una adaptació als sistemes de telefonia mòbil, explotant també el món de la realitat augmentada. Açò ho veiem al Pokemon Go, un joc que ens permet veure als protagonistes d'aquest al nostre propi entorn. Aquest joc està causant furor a nivell mundial.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

¡Comunicate!